Gastspreker op het Mederi-Lentesymposium 2018
19 juni 2018

Samenwerken rond geïntegreerde zorg: “Goed dat ik de samenwerking met SOL heb leren kennen”

Thuisverpleging-Ronde-van-Bas-Mederi

Kevin Bas lanceerde in april zijn praktijk “De ronde van Bas”. Vandaag zijn ze met vier gedreven thuisverpleegkundigen. “Om mensen langer in hun vertrouwde omgeving te houden, deden wij soms zelf niet-verpleegkundige taken. Vandaag doen we hiervoor beroep op Mederi-partner Solidariteit voor het Gezin.”

“Mits de juiste ondersteuning kunnen patiënten vaak langer thuisblijven. Ze kennen echter vaak de mogelijkheden niet. Gevolg: geen structurele oplossing”, zegt Kevin. “Hoewel de tijd er niet altijd voor was en u hiervoor niet vergoed wordt, maakten wij dan soms bedden op of zetten een ontbijt klaar. Niet dat we dat niet wilden, maar het is niet haalbaar om overal dergelijke taken uit te voeren. Dit laat u beter over aan de juiste mensen. Tijdens een Mederi-bijscholing leerde ik de samenwerking tussen Mederi en Solidariteit voor het Gezin kennen. Dàt was de oplossing.”

Zorg regisseren

Vandaag doet de Ronde van Bas beroep op hen voor vrijwilligers (bijv. voor oppas), gezins- en bejaardenhulp en de poetsdienst. “Patiënten denken vaak onterecht dat wanneer u bij de CM bent, u alleen met CM-organisaties mag werken. Solidariteit voor het Gezin is onafhankelijk en werkt voor alle mutualiteiten. Eénmaal dat duidelijk is, gaan de meeste patiënten op ons aanbod in.” Binnen de vijf dagen nadat via Mederi een aanvraag bij Solidariteit voor het Gezin wordt ingediend, wordt de extra zorg meestal al opgestart, vertelt Bas. “Ik ervaar dat dit snel en efficiënt loopt. Kort na de opstart neem ik meestal ook initiatief om met hen, de patiënt en/of de mantelzorger en onze praktijk samen te zitten .
Dit laat ons toe om de zorg efficiënt te organiseren.

 


Patiënten denken vaak onterecht dat wanneer u bij de CM bent, u alleen met CM-organisaties mag werken. Solidariteit voor het Gezin is onafhankelijk en werkt voor alle mutualiteiten.


Een voorbeeld

Kevin: “Bij sommige patiënten komen we drie- tor viermaal per dag. Wanneer wij bijvoorbeeld toiletzorg doen en de patiënt aankleden, is het een voordeel om te weten dat er bijvoorbeeld om negen uur gezinshulp is die voor het ontbijt kan zorgen. Ook ’s middags en ’s avonds kunnen we zo maximaal op elkaar inspelen ten voordele van de patiënt.”

Geïntegreerde zorg op maat

Verpleegkundigen zijn heel betrokken bij hun patiënt. “Ze nemen dikwijls extra taken op met een risico op een te zware werklast en burn-out”, zegt Angélique De Mol van Solidariteit voor het Gezin. “De samenwerking met Mederi bewijst dat multidisciplinair samenwerken een efficiënte opossing is.”

In 2015 startten Mederi en Solidariteit voor het Gezin hun samenwerking op. Sommigen fronsten de wenkbrauwen: Solidariteit, da’s toch een concurrent?
Angélique De Mol: “Het blijft een hardnekkig misverstand. Uiteraard is het niet de bedoeling om patiënten af te snoepen van de praktijken. Integendeel, wij geven aanvragen thuisverpleging, die we zelf niet kunnen opvangen, door aan Mederi.”

 


In eerste instantie worden alle betrokken diensten uitgenodigd om afspraken te maken. Daarna verloopt het overleg rechtstreeks tussen verzorgenden en de verpleegkundigen van Mederi.


De patiënt centraal

Ruth De Maere is regioverantwoordelijke bij Solidariteit voor het Gezin: “Hoe we voor de patiënten van Kevin geïntegreerde zorg organiseren, vind ik persoonlijk toch wel een mooi voorbeeld. We dragen ‘samen’ zorg voor de patiënt, met respect voor elkaars taken en bevoegdheden.”

Daar komt flink wat communicatie bij kijken. “In eerste instantie worden alle betrokken diensten uitgenodigd om afspraken te maken. Daarna verloopt het overleg rechtstreeks tussen verzorgenden en de verpleegkundigen van Mederi. Twee partijen die zeer dicht bij de patiënt staan. Structurele zaken worden via mail of telefonisch behandeld via Kevin Bas en mezelf.”

De 4 voordelen volgens Kevin Bas

  • We kunnen geïntegreerde zorg / totaalzorg aanbieden.
  • Als praktijk kunnen we ons focussen op verpleegkundige (gehonoreerde) taken.
  • Betere omkadering van de patiënt waardoor die langer in zijn vertrouwde leefomgeving kan blijven.
  • De zekerheid dat ik aan mijn patiënten kwaliteitsvolle thuiszorg aanraad.

 


Ook samenwerken met Solidariteit voor het Gezin?

Kom naar een infosessie bij u in de buurt.

Data en locaties op www.mederi.be/opleidingen

 

Deel dit bericht
Wij gebruiken cookies om de website goed te laten functioneren. Als je verder surft, dan ga je akkoord met deze cookies.
Lees meer