Uitreiking van het Kwaliteitslabel niveau 3 door Maggie De Block
3 januari 2019
Thuis bij mijn geitjes
3 november 2020

Nergens beter dan thuis …

‘Oost west, thuis best’, ‘zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens’… Spreekwoorden genoeg die benadrukken hoe goed het thuis is. En voor iemand die hulpbehoevend wordt, wordt die vertrouwde thuis nog belangrijker. Want als het leven zoals je het altijd hebt gekend, ingrijpend verandert, dan blijft je omgeving tenminste hetzelfde. En dat is zo belangrijk voor je geluksgevoel. Thuis blijf je baas over je eigen leven – en willen we dat niet allemaal?

Kevin Bas, coördinator en thuisverpleger bij de Ronde van Bas, vat ‘zorg’ breed op. Voor hem overstijgt thuisverpleging het medische, en draag je als thuisverpleger bij tot het geluk van je patiënt. Hij neemt zijn tijd voor patiënten, houdt rekening met hun wensen en hun dagindeling en zorgt ervoor dat ze zo lang mogelijk kunnen thuisblijven, het liefste voor altijd.

De eerste kennismaking

Wie een beroep doet op de Ronde van Bas, krijgt eerst Kevin zelf op bezoek. Kevin Bas: “De patiënten of hun mantelzorgers vertellen bij zo’n eerste kennismaking wie ze zijn, hoe hun leven eruitziet en hoe het er vroeger uitzag, en wat ze nu nog wensen voor de toekomst. Op basis daarvan maken wij een dagindeling: een thuisverpleger komt langs – indien nodig tot 6 keer per dag, de nood aan nachtzorg wordt bekeken en ik help ook bij het praktische luik. Is er materiaal nodig, zoals een rolstoel of een ziekenhuisbed, dan coördineer ik bijvoorbeeld de levering door de zorgwinkel. We bekijken ook of er nog andere diensten nodig zijn, zoals een poetshulp of aan huis geleverde maaltijden. Ik overloop alle facetten van de thuiszorg met de patiënten – ook mogelijkheden waar zij misschien nog niet van op de hoogte zijn. En bovendien krijg je voor dergelijk materiaal of bepaalde diensten vaak ook een financiële tegemoetkoming – ik help patiënten graag om die premies aan te vragen.”

Coördinatie dagtraject

De Ronde van Bas coördineert een volledig dagtraject voor zijn patiënten. Daarbij verliezen de thuisverplegers ook de mantelzorgers niet uit het oog. Het is immers ontzettend belangrijk dat ook zij regelmatig tijd krijgen voor zichzelf, en zelf nog kunnen leven. De Ronde van Bas helpt om op gezette tijden een aangename dagopvang te regelen voor de hulpbehoevende patiënten

Ook 's nachts bereikbaar

Nachtzorg is de ontbrekende schakel in de thuiszorg. “Daarom bieden wij een nachtronde. Er is altijd een thuisverpleger bereikbaar om nog eens langs te gaan voor controle, of als er iets gebeurt. Zo kunnen patiënten in alle veiligheid en comfort thuisblijven en hoeft ook de familie zich geen zorgen te maken. We hebben ook ons eigen personenalarm: met één druk op de knop komen patiënten bij mij terecht. Zijn ze gevallen? Moeten ze dringend naar het toilet? Ik sta voor hen klaar. Door de nachtzorg, de nauwe samenwerking met andere diensten, het overleg met mantelzorgers en familie kan je thuis net zo goed verzorgd worden als in een woonzorgcentrum. Net zo goed, maar eigenlijk zelfs beter, want je bent gewoon thuis. En je behoudt de regie over je eigen leven.”

Deel dit bericht
Wij gebruiken cookies om de website goed te laten functioneren. Als je verder surft, dan ga je akkoord met deze cookies.
Lees meer